keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Talvikuu

Julkaistu Lily-palstallani 2.2.2011

Muotilehtien maailmassa eletään jo täysillä kevättä ja haikaillaan tulevaa kesää, mutta kotioven takana kinokset palauttavat tiukasti todellisuuteen: näillä leveysasteilla helmikuu on vielä täyttä talvea. Lämpimiä vaatteita ja kenkiä tarvitaan vielä monta viikkoa, vaikka pikkuhiljaa lisääntyvä valo lupaileekin jo talven selän taittuneen.
Vaikka kevätsesonkiin heittäytyminen on vielä sulaa hulluutta, mieli kaipailee jo kevyempiä materiaaleja ja valoisampia värejä. Miten siis päivittäisin pukeutumistani, mutta pysyisin silti lämpinänä - tyylistä tinkimättä, mukavuudesta maksamatta?
Pikaisen inspiraationmetsästyksen ja vaatekaapin edessä vietetyn puolituntisen pohdinnan jälkeen toimintasuunnitelma on koossa: näillä nikseillä Alinea selviytyy helmikuusta!
1. Lämmintä iholle
Palelen herkästi, eikä se tosiasia muutu miksikään vaikka ulkoina pilkahtaisikin välillä jo aurinko. Talven pelastajat ovat silkki ja villa, yhdessä ja erikseen, eikä uskollisista apureista kannata vielä luopua. Ohuet silkkitrikoopaidat ja silkki-villasukkahousut sekä villa-silkki- tai puuvilla-silkkileggingsit sujahtavat vaivatta muiden vaatteiden alle, ja pitävät koko kehon mukavan lämpimänä. Varpaita lämmittävät silkkisekoitesukat, joiden päälle voi kerrostaa vielä ohuita merinovillasukkia ja tarvittaessa vielä paksut käsinneulotut villasukat. Parhaat löytyvät Voguelta, KS:lta ja omalta mummolta.
1690
pssst. Salainen aseeni on Stockmannilta ostetut italialaiset mummovillahousut: silkki-villasekoitteiset lahkeelliset, korkeavyötäröiset alushousut. Ne ovat rumat kuin mikä, mutta pitävät hameen alla sukkahousujen päälle vedettynä takapuolen ja reidet lämpöisenä!
2. Mekot esiin, mars!
Ikioman empiirisen havaintoni mukaan sukkahousut ja mekko ovat lämpimämmät kuin farkut tai muut housut. Hulmuava helma tuntuu kuitenkin keväisemmältä, joten nyt on aika ottaa hevirotaatioon vaatevaraston mekot ja hameet. Ohuemmatkin materiaalit kelpaavat käyttöön lämpökerroksilla viritettynä.
1700
Kuva: NAP
3. Raikasta raitaa
Raitapaita kuuluu erottamattomasti kevääseen! Sydäntalvella en voisi kuvittellakaan pukeutuvani seiloriraitaan, mutta kevään koittaessa se sopii melkein asuun kuin asuun.
4. Kalpeata valoa
Kovin kirkkaat, kesäiset värit eivät nyt toimi talvenkelmeällä ihollani, joten ne saavat vielä odottaa vuoroaan. Sen sijaan haaleat, pehmeät akvarellisävyt ja puhdas valkoinen raikastavat olemusta.
1697
Raskaat, talviset sävyt kuten luumu ja viininpunainen saavat nyt tehdä tilaa herkille kevätsävyille. Viime kesän suosikkini, valkoiset farkut, pääsevät nyt kaapista käyttöön. Kahvinruskeiden saappaiden kanssa syntyy kaunis kontrasti tummasta ja valkoisesta, ajattele vaikka pajunkissoja! Mustat ja tummasävyiset huivit joutavat myös säilöön, raikas turkoosi ja hento vaaleanpunainen sopivat kauniisti harmaaseen villakangastakkiini, ja tuovat kasvoille valoa kuin suloisin helmikuun aurinko.
5. Herkkää ja keveää
Pipoja, huiveja ja käsineitä tarvitaan vielä pitkään, mutta niidenkin kohdalla on tarpeen tehdä pieni päivitys. Karhea, paksu villa tuntuu jo liian talviselta, mutta lämpöä kaivattaisiin vielä. Ohut mutta runsaana ryöppyävä huivi lämmittää yhtä hyvin, ja muuttaa kokonaisuuden keväisemmäksi. Monta ohutta kerrosta lämmittää paremmin kuin yksi paksu, joten kerrostamalla vaikkapa paita, kevyt neule, jakku ja huivi, pärjäilen vetoisissakin luentosaleissa näyttämättä torimummolta.
1699 Kuva: NAP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti