tiistai 26. huhtikuuta 2011

Kultakutri ja kolme karheata harjaa

Julkaistu Lily-palstallani 1.2.2011

Minulla on pitkät, paksut ja pyörteiset hiukset, ja lapset näyttävät perineen hiuslaatuni, kuopuksella on lisäksi helposti takkuuntuvat hiukset. Etsin pitkään hiusharjaa, jolla saisin kuontaloni asettumaan, ja kun törmäsin Ebban kautta Mason Pearson -harjoihin, olin halukas kokeilemaan. Ebba nimittäin mainosti harjaa suunnilleen näin: "et välttämättä halua edes kokeilla sitä, sillä kun olet kokeillut, et kelpuuta enää mitään muuta". Tietysti kiinnostuin, miten mikään harja voisi muka olla niin hyvä?
1597
Mason Pearson on perinteikäs englantilainen harjavalmistaja, jonka tuotteet ovat pienin muutoksin olleet tuotannossa jo vuodesta 1885 lähtien. Harjat valmistetaan luonnonkumista ja harjaksesta, lisäksi joissakin harjoissa on mukana jäykempiä nylonharjaksia. Sopivia harjoja löytyy erilaisille hiustyypeille ja pituuksille, miehille ja lapsille on omat mallinsa, ja eri värejäkin on saatavilla. Yhdysvalloissa nämä harjat ovat todellinen statussymboli, ja hinnat ovat tolkuttomat. Euroopassakin harjat ovat arvokkaita, mutta toisaalta niiden luvataan, oikein hoidettuna, kestävän ikuisuuksia.

Oman harjani tilasin Richard Johnilta, jolla on myynnissä hyvä valikoima harjoja. Toimitus hoitui nopeasti ja luotettavasti. Odotin pettyväni, sillä odotukset kaiken hehkutuksen jälkeen olivat kovat. Hämmästyksekseni harja toimi juuri niin kuin Ebba varoitteli: mikään muu ei enää kelpaa!
Hiustenharjaamisesta on tullut jokapäiväinen nautinto, sillä karkealla harjalla harjaaminen tuntuu ihanalta. Mason Pearson -harja selvittää hiukset muutamalla vedolla, saa ne laskeutumaan aloilleen, ja saa aikaan kauniin kiillon. Talvipakkasellakaan harja ei sähköistä hiuksia, ja olen huomannut, että turvaudun enää vain harvoin muotoilutuotteisiin tai rautaan. Vahvoja tuotteita ja fööniä ei näiden harjojen kanssa voi käyttääkään, sillä ne haurastuttavat luonnonmateriaaleja.

Tätä nykyä meillä on jo kolme Mason Pearsonia: yksi iso luonnonharja hiusten selvittämiseen ja muotoiluun, pieni luonnonharja lapsille ja pieni harja jossa on sekä luonnon- että nylonharjasta. Pikkuharja mahtuu kätevästi laukkuun, ja selvittää pahatkin takut paremmin kuin mikään muu. Ison harjan mukana seurasi karkea harja hiusharjan puhdistamiseen, ja harjaa kannattaa myös varovasti pestä aika-ajoin, jotta hiuspohjasta irronnut rasva ei pinty kumipohjaan.

Mason Pearson on oiva osoitus siitä, että hyvää tuotetta ei tarvitse jatkuvasti kehittää, vaan se pysyy markkinoilla samanlaisena pitkään. Yrityksen puolesta on tietysti huono juttu, että harjat ovat niin kestäviä: uskollisimmankaan asiakkaan ei tarvitse käydä ostoksilla kovin usein!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti