Baletti on yhtäkkiä cool.
Minä olen rakastanut balettia koko elämäni. Aloitin tunnit 24 vuotta sitten, ja vaikka välissä on ollutkin taukoja, tanssin yhä. Tähän asti baletti on ollut hikarien harrastus, jossa ei ole ollut mitään katu-uskottavaa. Nyt muoti- ja elokuvapiirit kohisevat Black Swanista jonka puvustus on Rodarten suunnittelijakaksikon käsialaa. Kevään mallistoissa, Chloèlla etunenässä, mutta useammallakin muotitalolla on nähtävissä enemmän tai vähemmän suoria lainauksia balettiasuista. Aavistelenpa kevään mittaan tungosta aikuisten alkeistunneille!
1395
Chloé Spring 2011 RTW / Style.com
Baletti on kiehtovan kaksijakoista: keveyden ja helppouden illuusio saa unohtamaan liikkeisiin vaadittavan raa'an voiman ja kovan työn. Esiintymisasuissa ei koristeluja säästellä, kun taas harjoitusvaatteiksi kelpaavat nuhjaantuneimmat ja haalistuneimmat trikoonriekaleet, jotka hädin tuskin pysyvät kasassa. Kärkitossujen hohtava satiinipinta kätkee varpaiden kovettumat ja hiertymät. Ammattilaisen käytössä tohjoksi pehmentynyt tossupari saattaa lentää roskiin jo yhden esityksen jälkeen. Kaltaiseni harrastaja taas tanssii samoilla tossuilla koko kauden, kunnes niissä on tuskin ehjää kohtaa jäljellä.
Minusta kauneinta pukeutumista on ollut juuri tanssijamainen tiukan ja löysän, kauniin ja ruman, korean ja vaatimattoman yhdistely siihen sattumanvaraiselta vaikuttavaan tapaan, miten esitykseen valmistautuva primaballerina kiskaisee tutun alle verryttelyhousut ja kärkitossujen päälle rikkinäiset säärystimet.
Tänäänkin päiväni kruunasi balettitunti. En tiedä mitään niin upeaa kuin sen tunteen, kun yhtäkkiä tajuaa osaavansa liikesarjan, ja pienen hetken tuntee liitävänsä ilmassa. En aio tänäkään keväänä koota asujani suoraan treenikassista, mutta balettisalien tunnelmaa ujutan mielelläni arkipukeutumiseenkin, siivittämään ihan tavallista päivää.